post

Završen Lipik 3×3 Challenger 2019

Kanada, Japan, Češka, Latvija, Belgija, Švicarska, Rusija, Ukrajina, Portugal, Danska, Slovačka, Francuska, Grčka, Nizozemska, Rumunjska, Bjelorusija, Srbija, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Hrvatska.
Popis je to zemalja koje su imale direktan doticaja s netom završenim Lipik 3×3 Challengerom koji je 14. i 15 lipnja odigran u Lipiku – najmanjoj svjetskoj metropoli 3×3 košarke.

Stoga slobodno možemo rezimirati kako se u Lipiku okupio svijet u malom. Malo koji grad u Hrvatskoj, ali i šire može pohvaliti da je u protekle 4 godine bio domaćin sportskom događaju na kojem su nastupile ekipe sa 4 kontinenta iz čak 20 zemalja i to iz Japana, Australije, SAD-a, Rusije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Latvije, Belgije, Švicarske, Poljske, Češke, Litve, Francuske, Španjolske, Nizozemske, Italije, Bugarske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Na ovogodišnjem Lipik 3×3 Challengeru nastupilo je 16 ekipa iz čak 11 zemalja, a osim ekipa iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine, igrale su i ekipe iz Japana, Češke, Latvije, Belgije, Švicarske, Rusije i Ukrajine. Pobjedu je odnijela ekipa Vrbas (Srbija) koja je u finalu rezultatom 21:15 savladala Kranj (Slovenija). Najbolje rangirana ekipa na svijetu Novi Sad osvojila je 3., a latvijska ekipa Ventspils Ghetto, koja je aktualni svjetski 3×3 viceprvak u kategoriji U23, u Lipiku je osvojila 4. mjesto. Vrijedi spomenuti i podatak da je na Lipik 3×3 Challengeru igralo 10 ekipa koje su trenutno u Top 25 na svjetskom 3×3 rankingu.

Nagrade najboljim pojedincima i ekipama Lipik 3×3 Challengera uručili su Dubravko Šimenc, voditelj Odjela za strateške marketinške projekte Hrvatske turističke zajednice, Darko Vučić, načelnik sektora za razvoj sporta Središnjeg državnog ureda za sport, te Alojz Tomašević, župan Požeško – slavonski i Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika.

Da bi Lipik doista postao svijet u malom omogućila je akademija za 3×3 suce koja je treću godinu održana u Lipiku. Na njoj su sudjelovale sutkinje i suci iz Portugala, Danske, Češke, Slovačke, Francuske, Grčke, Srbije, Nizozemske i Rumunjske, a u protekle 3 godine status 3×3 suca je u Lipiku steklo više od 30 kandidatkinja i kandidata iz 15 zemalja i to iz Španjolske, Francuske, Italije, Rusije, Izraela, Austrije, Ukrajine, Češke, Mađarske, Grčke, Danske, Portugala, Slovenije, Srbije i Hrvatske.

U povezivanju Lipika i svijeta svakako je svoj doprinos dala mreža kvalifikacijskih 3×3 Satelit turnira na kojima su se ekipe borile za plasman u Lipik. Tako su ove godine Sateliti za Lipik igrani su u Latviji (Riga), Bjelorusiji (Minsk) te čak 3 turnira u Hrvatskoj (Zagreb, Split i Zadar). Podsjećamo, lani su Sateliti za Lipik odigrani u Australiji (Melbourne), Rusiji (Moskva), Danskoj (Kopenhagen) i BiH (Sarajevo), te dva u Hrvatskoj (Zagreb i Varaždin).

Na kraju poveznicu Lipika i svijeta zaključujemo intekontinentalnim statusom Lipik 3×3 Challengera što znači da su pobjednik i finalist izborili plasman na WT Masters u kanadskom Saskatoonu.

Lipik se još jednom pokazao kao odličan domaćin i organizator jedinog 3×3 Challengera u Hrvatskoj, a tijekom dva dana trajanja, Challenger je posjetilo više od 2.000 gostiju iz Hrvatske i inozemstva. Zahvaljujući odličnom vremenu posjetitelji su imali prilike uživati u vrhunskoj košarci, ali i u brojnim pratećim sadržajima, nagradnim igrama, ativacijskim zabavnim sadržajima, a oba dana Challengera održan je i spektakularni party u sada već kultnom prostoru bivše robne kuće “Budućnost” u Lipiku.

Također, imali su prilike posjetiti lokalne znamenitosti, državnu ergelu lipicanaca, čuvene lipičke toplice kao i planinarski dom na Omanovcu s kojeg se pruža pogled na cijelu Zapadnu Slavoniju. Sigurno su uživali i u bogatoj ugostiteljskoj i gastro ponudi po kojoj je ovej kraj Hrvatske nadaleko poznat.

Slika iz Lipika otputovala je u svijet. Naime, sve utakmice Lipik 3×3 Challengera su uživo prenošene putem live streaminga i to na FIBA 3×3 YouTube kanalu koji ima više od 225.000 pretplatnika iz cijeloga svijeta. FIBA 3×3 Facebook profil na kojem se objavljuju najave i izvještaji vezani uz 3×3 sportske događaje, pa tako i Lipik 3×3 Challenger, ima više od 1,5 milijun pratitelja. Također, treću godinu za redom završnicu 15. lipnja u gotovo trosatnom prijenosu uživo prenosila je Arenasport TV s oko 2,5 milijuna registriranih priključaka u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji.

sezame.pr