post

U Lipiku Olimpijski pobjednici i NBA igrač

Lipik 3×3 Challenger 2022. koji je na rasporedu 22. i 23. srpnja i koji će i ove godine biti održan kroz partnerstvu i potporu Hrvatske turističke zajednice “Croatia full of life” i HEP Hrvatske elektroprivrede više je od sportskog događaja, posebno u turističkom i promotivnom smislu.

Naime, u Lipiku će nastupiti aktualni olimpijski pobjednici, a po prvi puta će zaigrati i igrač koji je prošle sezone igrao i u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu, američkoj NBA ligi.

U Lipik dolazi Hassani Gravett, 25-godišnji rookie koji je prošle sezone u dresu Orlando Magica odigrao 8 utakmica uz prosjek od 6,3 poena, 2,6 skokova i 2,5 asistencije. Gravett će u Lipiku igrati za 3×3 ekipu Washington DC koja se tek pojavila u svijetu 3×3 košarke, ali je odmah pokazala kvalitetu i potencijal osvojivši jaki Challenger u francuskom Poitiersu.

Ljubitelji 3×3 košarke će u Lipiku imati prigode na djelu vidjeti i aktualne olimpijske pobjednike, ekipu Riga koja je pod latvijskom zastavom lani na Olimpijskim igrama osvojila zlatnu medalju.

Na šesto izdanje Lipik 3×3 Challengera kojeg i ove godine organizira Udruga Libox Lipik, u partnerstvu sa FIBA 3×3, dolazi i trenutno 2. rangirana ekipa na svijetu, Liman iz Novog Sada u kojoj igra Aleksandar Ratkov koji je sa Srbijom na OI u Tokyu osvojio brončanu medalju. Igrači Limana su u Lipiku igrali finale 2017. godine, a lani su bili 5.

49 ekipa iz 24 zemlje

Ovo je 6. izdanje 3×3 Challengera u Lipiku, a podsjećamo da je u dosadašnjih 5 Challengera u Lipiku igralo ukupno 49 ekipa. Stizale su sa 5 kontinenta i to iz Europe, Azije, Sjeverne i Južne Amerike i Australije. Impresivan je i popis od 24 zemlje koje su imale svoje predstavnika na Challengerima u Lipiku. Naravno, uz Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju i BiH, to su još SAD, Rusija, Latvija, Litva, Japan, Poljska, Francuska, Italija, Njemačka, Mongolija, Španjolska, Bugarska, Češka, Nizozemska, Australija, Švicarska, Belgija, Ukrajina, Portoriko i Kanada.

Važno je reći da je svake godine slika iz Lipika putem live streaminga odlazila u svijet preko YouTube platforme FIBA 3×3 koji samo na Facebooku imaju 1,6 milijuna pratitelja. Osim toga svaki Lipik 3×3 Challenger imao je i televizijski prijenos uživo za Hrvatsku, Srbiju, BiH, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju zahvaljujući Arena Sport TV, a 2016. je za Hrvatsku TV prijenos realizirala Sportska televizija.

Jedini 3×3 Challenger u Hrvatskoj

Na svim 3×3 Challengerima pobjednici i finalisti ostvaruju pravo nastupa na Mastersima. Ovogodišnji pobjednik i finalista Lipika izboriti će plasman na jedan od najatraktivnijih 3×3 WT Mastersa u švicarskoj Lauseanni, a do sada je Lipik bio stanica koja je vodila i na Masterse u Saskatoonu (Kanada) i Pragu (Češka).

Lipik 3×3 Challenger je do danas jedini 3×3 događaj ove kategorije u Hrvatskoj, a vrijedi istaknuti da je 2016. bio prvi 3×3 turnir ovog formata u zemljama regije. Nakon Lipika status Challengera imali su još samo Ljubljana, Beograd i Novi Sad.

Suci iz 23 zemlje

Posebnost Lipik 3×3 Challengera koja je također pridonijela turističkoj promociji je što su u Lipiku do sada sudili suci i sutkinje iz Rumunjske, Švicarske, Italije, Francuske, Hong Konga, Austrije, Ukrajine, Španjolske, Češke, Mađarske, Izraela, Litve, Rusije, Portugala, Danske, Slovačke, Francuske, Grčke, Nizozemske, Poljske te Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Impresivan je i niz gradova u kojima su organizirani kvalifikacijski Satelit turniri s kojih su pobjednici izborili pravo nastupa u Lipiku. Uz Zagreb, Split, Varaždin, Zadar i Bjelovar u Hrvatskoj tu su još i Sarajevo, Vitez i Prnjavor (BiH), Beograd (Srbija), Lazzate (Italija), Moskva (Rusija), Kopenhagen (Danska), Melbourne (Australija), Minsk (Bjelorusija), Riga (Latvija), Nantes (Francuska) i Vilnus (Litva).

Stoga se slobodno može zaključiti kako je Lipik primjer pozitivne prakse kako jedan sportski događaj u relativno maloj sredini može biti ujedno i vrhunski promotor turizma i lokalne zajednice.
Prepoznala je to Hrvatska turistička zajednica, slogan “Croatia full od life” dobiva puno značenje upravo na događanjima kakvo je Lipik 3×3 Challenger.

Ovu pozitivnu priču prepoznali su i podržali i ostali sponzori; HEP, Janaf, Grad Lipik, Požeško-slavonska županija, Toplice Lipik, Isoclima Lipik Glas, Studena, Presoflex, Arena Sport televizija, Total sport, Grad Pakrac, Erste banka i Centar za pružanje usluga u zajednici Lipik.