post

U Lipiku i hrvatska 3×3 reprezentacija

Nakon što je na Lipik 3×3 Challenger, koji je na rasporedu 14. i 15. lipnja, FIBA 3×3 alocirala Novi Sad, Vrbas Avai, Ljubljanu, Kranj i Moscow Inanomo, te nakon što su nastup u Lipiku izborili igrači iz splitske ekipe A-2 koji su pobjedili na Satelitu u Splitu, potvrđeno je i kako će u glavnom dijelu (Main draw) Lipik 3×3 Challengera igrati i hrvatska 3×3 reprezentacija.

Organizator Udruga Libox je jedan od svojih wild cardova ustupio hrvatskoj reprezentaciji s ciljem osiguravanja kontinuiteta nastupa najjače hr 3×3 ekipe na jedinom hrvatskom 3×3 Chalengeru.

Statist Split = hrvatska 3×3 reprezentacija

A kako je potvrdio Hrvoje Marin, koordinator za 3×3 košarku u Hrvatskom košarkaškom savezu, Hrvatsku će i ove godine na europskoj i svjetskoj 3×3 sceni predstavljati ekipa Statist Split.

Ukoliko ne bude ozlijeda i nekih većih problema za Split bi u Lipiku trebali igrati Duje Kaliterna, Toni Mindoljević i Ivan Rašetina koje smo u Lipiku gledali i lani, a priključio im se Ante Markoč koji je na Challengeru u Lipiku igrao 2017. godine.

U odnosu na lanjski Challenger za Split neće igrati Hrvoje Marin koji će ipak 14. i 15. lipnja biti u Lipiku, ali ovoga puta u bitno drugačijoj ulozi koordinatora za 3×3 košarku u Hrvatskom košarkaškom savezu.

“Odlukom saveza hrvatska 3×3 reprezentacija je i dalje ekipa Statist Split koja je na team rankingu 1.11. imala najviše bodova. To pravilo da će ekipa koja ima najviše bodova biti i reprezentacija, vrijediti će i u ovoj sezoni, za reprezentativne akcije u idućoj godini. Uz mušku seniorsku 3×3 reprezentaciju, vodim brigu i o ženskoj seniorskoj reprezentaciji koja je ove godine oformljena prvi put kao i muška U18 reprezentacija. Sve te tri selekcije čekaju kvalifikacije za Europsko 3×3 prventvo, seniorke i seniore u Ukrajini, a U18 u Italiji. Sve ovo se radi zbog zajedničkog cilja, kako bi hrvatsku 3×3 košarku podignuli na veći nivo i koliko god je to moguće unaprijedili. Potvrda toga da radimo za zajednički cilj je činjenica da su nam organizatori Lipik 3×3 Challengera ustupili jedan wild card što je posebno važno. Zahvaljujući pobjedi na Satelitu u Splitu, u Lipiku ćemo imati još jednu hrvatsku ekipu, a ja bih bio najsretniji kada bi ih imali barem 3-4. Lipik je jedini hrvatski 3×3 Challenger i jedan od najjačih Challengera na svijetu i vrlo je važan za hrvatsku 3×3 košarku. Zato nam je drago što smo uspostavili odličnu suradnju i što zajednički radimo i radit ćemo za dobrobit i razvoj hrvatske 3×3 košarke”, rekao je Marin koji će po prvi puta svoje dojučerašnje suigrače u Lipiku gledati s tribina.

U Rigi se za Lipik 3×3 Challenger bore ekipe iz 8 zemalja

Danas (četvrtak 23.5.) na rasporedu je “Ghetto Basket Riga”, drugi Satelit kvalifikacijski turnir za Lipk 3×3 Challenger koji će biti odigran u glavnom gradu Latvije. Za nastup je prijavljeno 18 ekipa raspoređenih u 3 skupine i to iz Latvije, Litve, Rusije, Njemačke, Slovačke, Švedske, Belgije i Ukrajine.

Iako na ovom Satelitu neće igrati ekipa Rige koja je lani osvojila Lipik, zanimljivo je da će prema trenutnim prijavama tri igrača Rige igrati na Satelitu, ali u različitim ekipama: Nauris Miezis (9. igrač svijeta) i Edgars Krumins (14.) u ekipi “Lai list”, a Karlis Lasmanis (8.), lanjski MVP Lipik Challengera u ekipi “Pro basketball family”. Među potencijalnim favoritima za Lipik svakako je i najbolja belgijska ekipa Antwerpen.

Za vikend Satelit u Zadru

KK Diadora Open

Ovog vikenda (24. i 25.5.) na rasporedu je i II KK Diadora Open – kvalifikacijski Satelit u Zadru na kojem bi trebalo natupiti između 12 i 16 ekipa. Prema trenutnim prijavama to su ekipe iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Uz najbolju hrvatsku ekipu Statist Split, u Zadru će igrati i Olimp Beograd s Draganom Bjelicom i Markom Petrovićem. Svoj su dolazak najavili i igrači iz Crne Gore okupljen u ekipu “G Unite” pa će ovo biti odlična provjera forme jakih regionalnih ekipa. Šteta što su nastup otkazali Vitez i Sarajevo te Ralja, ali treba pričekati subotu i vidjeti koje će se ekipe boriti za plasman na Lipik 3×3 Challenger.

Podsjećamo da će preostali sateliti za Lipik biti odigrani u Zagrebu “Hakl na taksiju” 31.5. i 1.6. te finale 3×3 bjeloruske Parimatch lige koje će u Minsku biti odigrano 1. i 2.6.

sezame.pr