post

U Lipik dolaze ekipe iz 13 zemalja, sa 3 kontinenta

Do početka Lipik FIBA 3×3 Challengera ostalo je još svega deset dana i poznate su sve ekipe koje će se boriti za naslov pobjednika prvog 3×3 Challengera koji će u svijetu biti organiziran nakon studenog 2019. i početka pandemije koronavirusa te jedinog 3×3 Challengera prije Olimpijskih igara u Tokyu.
U Lipiku će igrati ukupno 16 ekipa iz 13 zemalja koje dolaze sa čak 3 kontinenta, iz Europe, Azije i Sjeverne Amerike.

Ranije smo najavili da u Lipik dolazi američka ekipa New York Harlem, kanadski Edmonton, dvije ekipe iz Mongolije Ulaanbaatar i Sansar, i latvijska ekipa Jelgava, dvije najbolje ekipe iz Srbije Liman i Novi Sad kao i Antwerp (Belgija) i Manila (Filipini).

Dolaze Japan i Portoriko

Ranije najavljivana ekipa iz Katara ipak je otkazala svoj nastup u Lipiku, ali je zato proteklih dana potvrđeno da će u Lipiku igrati jedna od najboljih srednjeameričkih ekipa, San Juan i Portorika te japanski tim Aomi. U Lipik dolaze i dvije ekipe iz Njemačke; Bielefield i Dusseldorf kao i češki Humpolec koji je u Lipiku igrao na posljednja 3 Challengera, a 2018. su osvojili 2. mjesto izgubivši u finalu od pobjednika Challengera latvijske Rige 18:21.

Split predstavlja Hrvatsku

Jedina hrvatska ekipa na Lipik 3×3 Challengeru će biti Split koji će igrati u sastavu Toni Mindoljević, Ivan Rašetina, Stanko Kujundžić i Luka Petrašić. Split će tako postati jedina 3×3 ekipa koja će nastupiti na svih 5 Lipik 3×3 Challengera. Do sada u Lipiku imaju tri osvojena 11. mjesta (2016./17./19.), a najveći uspjeh u Lipiku im je 4. mjesto osvojeno 2018. kada su u polufinalu poraženi od ekipe Humpolec rezultatom 15:17.
Mindoljevića i Rašetinu lipička 3×3 publika poznaje od ranije jer su godinama nastupali za splitski Statist, a i Luka Petrašić je već igrao u Lipiku i to 2019. za drugu splitsku ekipu Spalato. Jedino novo lice je Stanko Kujundžić koji je ranije igrao za ekipu iMoćan.
Ova ekipa Splita je ujedno i hrvatska 3×3 reprezentacija, a Hrvoje Marin, izbornih i trener najavljuje kako će im ovo biti posljednja provjera uoči olimpijskih kvalifikacija u Grazu od 26. do 30. svibnja.

I Rusi u Lipiku

Ondje će 20 ekipa raspoređenih u 4 skupine tražiti 3 mjesta koja vode na glavni 3×3 turnir u Tokyu. Hrvatska je u jako teškoj skupini u kojoj su još Nizozemska, Latvija, Kanada i domaćin Austrija.
Posljednja 16. ekipa koja će izboriti nastup u Lipiku biti će ekipa iz Rusije i to pobjednik finala ruske 3×3 lige u kategoriji U23. Finale ruske 3×3 lige je na rasporedu 15. svibnja.

TV prijenos na Arena Sport TV

Zbog epidemiološke situacije cijeli Lipik FIBA 3×3 Challenger će biti odigran u Školskoj sportskoj dvorani u Lipiku i to bez publike. Ipak, važna i dobra vijest za gledatelje i ljubitelje 3×3 košarke je da će, osim live streaminga cijelog Challengera putem FIBA 3×3 YouTube kanala, polufinale i finale izravno prenosti Arena Sport TV, vjerojatno na otvorenom 2. programu. Tako će već četvrtu godinu slika iz Lipika, osim u cijelu Hrvatsku, otputovati u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Makedoniju.

LA ekipa bila na korak do Lipika

Vrijedi možda spomenuti da je i ekipa iz Los Angelesa do samog kraja konkurirala za mjesto na našem Challengeru, što pokazuje da je ovo zaista sport budućnosti koji povezuje i spaja cijeli svijet. Prijenos uživo polufinala i finala na Arena Sport televiziji opet će sliku iz Lipika prenijeti u nekoliko okolnih zemalja. Prema FIBA protokolu cijeli događaj će biti organiziran kao “mjehurić” prema COVID mjerama, a svi igrači, osoblje i organizacija bit će testirani na COVID, igrači i FIBA osoblje čak 3 puta u 7 dana. Zahvaljujemo se svima na podršci, te koristim ovu priliku za poziv zainteresiranim mladim ljudima koji žele biti dio ove velike organizacije, pomoći nam i volontirati da nam se jave preko društvenih mreža, ističe Ivan Pušćenik, predsjednik Udruge Libox koja u partnerstvu sa FIBA 3×3 u Lipiku organizira ovaj 3×3 spektakl.
Treba naglasiti da je u organizacijskom smislu ovo bio ogroman zalogaj. S jedne strane zbog COVID mjera zbog kojih je potreban povećan broj ljudi u organizaciji, ali i koje kompliciraju i poskupljuju organizaciju. Istovremeno, organizator je na sebe preuzeo veliku odgovornost da u šest tjedana organizirati događaj koji je ranije organizirao pratički u šest mjeseci.

Lipik 3×3 “balon”

Zbog Lipik FIBA 3×3 Challengera Lipik će već od 19. pa sve do 23. svibnja biti svojevrsni “balon”. Svi sudionici, igrači, suci i prateće osoblje će biti smješteni u Toplicama Lipik kako bi organizator smanjio njihov kontakt s okolinom i tako im pružio maksimalnu sigurnost.

sezame.pr