Trofej Petrović

Pobjednik Lipik 3×3 Challengera osvojit će prestižnu nagradu Trofej Dražena Petrovića – u spomen na jednog od najvećih europskih i svjetskih košarkaša svih vremena.

Uz odobrenje i podršku obitelji Petrović i Muzejsko – memorijalnog centra Dražen Petrović s ponosom dodjeljujemo ovaj Trofej od 2008. godine.

Kako je i svoj košarkaški put Dražen počeo upravo na uličnom košu ispred svoje zgrade u Šibeniku tim više ova nagrada ima svoj smisao i značaj, jer upravo tom košu i “uličnom basketu” Dražen se rado vraćao svako ljeto čak i kad je bio NBA zvijezda.

 

 

Dražen Petrović

Dražen Petrović (22. listopada 1964. – 7. lipnja 1993.) bio je hrvatski profesionalni košarkaš na poziciji beka šutera. Na početku karijere 1980-tih godina, postizao je uspjehe igrajući košarku u Europi u dresovima Šibenke, Cibone i Real Madrida, prije nego je prešao u NBA 1989. godine.

Kao velika košarkaška zvijezda, Dražen je osvojio dvije srebrne i jednu brončanu medalju na Olimpijskim igrama, zlato i broncu na Svjetskim prvenstvima, zlato i broncu na Europskim prvenstvima i dva naslova klupskog prvaka Europe. Igrao je za reprezentaciju Jugoslavije, i kasnije, za reprezentaciju Hrvatske. Osvojio je četiri nagrade Euroscar za najboljeg igrača Europe, dvije nagrade Mr. Europa za najboljeg igrača Europe, te nagradu za najboljeg sportaša Jugoslavije.

Dražen je u potrazi za većim izazovima 1989. godine pristupio NBA ligi kao član Portlan Trail Blazersa. Nakon početnog perioda u Portlandu uglavnom ulazeći u igru s klupe, Dražen doživljava veliki proboj u NBA-u prelaskom u ekipu New Jersey Nets. Kao član početne petorke Netsa, postaje jedan od najboljih bek šutera lige te biva razmatran za proglašenje za najboljeg šutera svih vremena. Draženova karijera naglo je prekinuta njegovom smrću u prometnoj nesreći u dobi od 28 godina.

Za Dražena se smatra da predstavlja ključnu prethodnicu današnjem masovnom nadolasku europskih igrača u NBA. New Jersey Netsi su 1993. godine umirovili Draženov dres s brojem 3, a 2002. godine je posthumno primljen u Naismith Memorial košarkašku kuću slavnih. 2013. godine je glasovima igrača sudionika Europskog prvenstva proglašen za najboljeg europskog košarkaša svih vremena.

Dražen Petrović je bio izuzetan mladi čovjek i istinski pionir svjetske košarke. Njegovo je trajno naslijeđe otvaranje vrata NBA-a igračima iz cijeloga svijeta. Njegov doprinos košarkaškom sportu u cijelini je golem. Svi smo ponosni da smo ga poznavali.

— David Stern

Igrati protiv Dražena bio je veliki užitak. Svaki puta je energično nastupao u našim u dvobojima, išao je na mene jednako čvrto kao i ja na njega. Imali smo sjajnih dvoboja u prošlosti koji su na žalost kratko potrajali.

— Michael Jordan