takodobra.com

crvenajabuka.com

hladnopivo.hr

zabranjeno
-pusenje.com


croatia.org

crohoops.com
Jedanaesti

Jedanaesti noćni košarkaški turnir pod nazivom KBE STREETBALLipik2009 održan je od 17. do 22. kolovoza 2009. godine na košarkaškom igralištu Doma za djecu i mlađe punoljetne osobe Lipik u organizaciji udruge mladih Inora iz Lipika. Suorganizator turnira je bila krovna hrvatska streetball organizacija - HAKL asocijacija iz Zagreba.

Ove godine Lipik je bio domaćin završnog Masters turnira za seniore, odnosno finalnog turnira prvenstva Hrvatske na kojem je Hrvatska dobila novog prvaka u streetballu za 2009. godinu.
Na turniru su nastupile rekordne 24 ekipe, od toga u Amaterskom dijelu turnira rekordnih 13 ekipa, a u Profesionalnom dijelu, uključujući i Masters, nastupilo je opet rekordnih 11 ekipa. Svoj turnir odigrale su i rekordne četiri ekipe osnovnoškolaca.

Nakon četverodnevnog nadigravanja 13 amaterskih ekipa iz Daruvara, Novske, Okučana, Pakraca i Lipika turnir su osvojili Mađioničari pobijedivši u finalu u dvije utakmice KK Sapete Zelendvor. Treće mjesto osvojila je daruvarska ekipa Fast. Ono što je zanimljivo je činjenica da je to identičan završni poredak kao i 2008., ali i istovjetno finale kao te godine.
Fastu je ovo treće osvojeno 3. mjesto otkad se igra Amaterski dio, KK Sapetima je ovo četvrto amatersko finale zaredom, drugim riječima otkako postoji Amaterski dio Sapeti su svake godine bili u finalu a 2007. su ga i osvojili.

Da završimo ovu priču o malim i velikim rekordima koji su ostali iza 11. streetballa spomenut ćemo Mađioničare koji su obranili naslov prvaka i po prvi put u Amaterskom dijelu osvojili drugi naslov prvaka i to dvije godine zaredom. Na svom putu do drugog naslova prvaka Mađioničari su upisali rekordnih 12 pobjeda bez poraza što predstavlja i rekord cijelog turnira u svih 11 godina uključujući i Profesionalni dio. Za pobjedničku ekipu Mađioničara igrali su: Dino Poliganović (Gandalf), Miran Kocmur (Pegazus), Mike Nelmes (Merlin), Dean Nagy (Rudolph) i Ivan Pušćenik (Aurelius).

Profesionalni dio nikada nije bio jači. Od 8 odličnih ekipa do samog kraja su otišli dečki iz Osijeka, inače ekipa sastavljena od prvoligaških igrača što se itekako vidjelo u igri. U finalu su dečki iz Osijeka pobijedili odličnu ekipu iz Bjelovara Living room (braća Nikolić) koji su prošli trnovit ali sjajan put do svog finala. Prvo su u četvrtfinalu izbacili uvijek dobru Ekogradnju sa Matkom Pevecom, da bi zatim u polufinalu bili bolji i od standardno odličnih generala (General Vasilije Mitu).
Na drugoj strani ždrijeba, Osijek je četvrtfinale glatko prošao, da bi zatim u polufinalu njihov sudar sa strašnim šibenskim klesarima (Klesari Kebo) proglašen najboljom utakmicom u povijesti lipičkog streetballa. Bila je to prvoligaška košarka, lakat na lakat, snaga na snagu, čisti ziceri i besprijekorni šutevi.
Ova utakmica je definitivno predstavila smjer budućeg razvoja lipičkog streetballa. Ako se streetball bude dalje razvijao ovo je jedini put, okupiti najbolje od najboljih. Ta utakmica je i završila kako priliči takvim igračima. Regularno vrijeme završilo je izjednačeno, igralo se na zlatni koš, Osijek je imao prvu loptu i pogodio. Klesari su nažalost izgubili.
U utakmici za treće mjesto generali su pobijedili totalno prazne šibenčane. Za Osijek su igrali Veljko Budimir, Ivan Budimir, Kamaldin Gamma i Zoran Helbich.

Uz prvoligaški Osijek na turniru su igrali: General Vasilije Mitu iz Zagreba (dvostruki pobjednici Lipika), The lost wikings iz Zagreba (jedna od najboljih streetball ekipa u Hrvatskoj), Klesari Kebo iz Šibenika (viceprvaci svijeta u streetballu za 2008.), Ekogradnja iz Nove Gradiške (jedna od najdugovječnijih streetball ekipa u Hrvatskoj), Living room iz Bjelovara (ekipa koja predstavlja budućnost hrvatskog streetballa), te Kaos iz Požege i Slatina iz Slatine.

Subota je bila rezervirana za finale Mastersa. Od četiri prijavljene ekipe prvaci Hrvatske za 2009. godinu postali su Klesari Kebo iz Šibenika, drugo mjesto zauzeo je Living room, a treći u Hrvatskoj su postali zadrani KK Zaglav Kake Bake. Za prvake Hrvatske igrali su Zoran Huljen, Josip Šarin, Ivan Blaće, Joško Mehić i Antonio Šimac.

I Nikola Belak iz Kaosa (Požega) postavio je još jedan rekord ovogodišnjeg streetballa osvojivši titule pobjednika i u zakucavanju i u tricama što prije njega nikada nikome nije uspjelo. Uz to, osvojio je i drugi naslov pobjednika u zakucavanju zaredom što je dosada uspjelo samo Matku Pevecu 2006. i 2007. godine.

Pokrovitelj turnira bio je Grad Lipik, generalni sponzor Profine - KBE, a sponzori su bili: Maniva d.o.o., TŽV Gredelj d.o.o., Zagrebački holding, Staklo SLS d.o.o., TO Manjana, Bolnica Lipik, Grad Pakrac, Podravka d.d - Studenac Lipik, ZRC Lipik d.d., Caffe bar Tržnica, Poljogaj d.o.o., Tiskara Mik2, Mimi d.o.o., Nove mogućnosti d.o.o., Pekara Tun, Mesnica Lapaš, Info d.o.o., T plus, DEM d.o.o., Tia, Restoran Nada, Caffe bar Ruža, Kavana Dvojka.

Medijski pokrovitelji su bili www.takodobra.com, www.net.hr, Pakračko - lipički list i www.crohoops.com.

Partneri su bili: Dječji dom Lipik, Osnovna škola Lipik i udruga Novi Lipik. Veliku pomoć su nam pružili: djeca i djelatnici Dječjeg doma Lipik, djelatnici lipičke Elektre, članovi lipičkog ribičkog kluba i njihovi gosti (Željko Mak, Dejan Vondrak, Željko Ljevaković, Vedran Rađenović, Mario Benković, Sreten Egredžija), te TO Manjana (Zoran Horvat, Ernest Dalpont, Stjepan Kiš, Franjo Pihir, Matija, Ivana i Marija Horvat, Ana-Marija Reili, Marina Lenče, Dubravka i Josip Horvat).

Petak i subota su već treću godinu zaredom bile rezervirane za gurmanske delicije. U petak su članovi ribičkog kluba iz Lipika za sve pripremili nekoliko kotlova pravog slavonskog fiša, dok su u subotu zahvaljujući TO Manjana svakog posjetitelja očekivale besplatne roštilj kobasice.

Na Završnoj večeri, 22. kolovoza poseban događaj bila je modna revija Frizerskog salona "Sunce", u režiji Dejana Ivoševića i
Tomislave Ljubičić, na kojoj je 15 - tak modela prelijepo našminkanih i odjevenih predstavilo nove frizure ali i naočale optike Monokl.

Streetball je zatvorio veliki ljetni koncert Crvene jabuke na kojem je plesalo, skakalo i pjevalo više od 2.500 ljudi. Atmosfera na koncertu je bila odlična, a Žera i društvo pjevali su skoro dva i pol sata uz dva bisa. Negdje iza 02,00 sata ujutro pale su i prve kapi kiše, ali to tada više nije bilo važno. Nakon nekoliko kišovitih godina i ove godine streetball je imalo naklonost lijepog vremena svih šest dana turnira.

Organizaciju turnira (Pretorijance) su činili: Ana Bahnik, Mario Barać, Marko Barčan, Srećko Belac, Ivana Bukvić, Antun Ciglanečki, Vlatka Eck, Darian Husko, Dejan Iličić, Marko Knok, Hrvoje Kovačić, Branislav Laninović, Marta Lokner, Josipa Lucić, Lana Ljevaković, Anita Major, Ante Major, Morena Mandić, Goran Pušćenik, Ivan Pušćenik, Nina Straga, Ivana Strehovac, Ljiljana Šugić, Dejan Vondrak i Mariana Žunčić, a puno su nam pomogli i: Zoran Bešlić, Željka Bukvić, Ante Drnasin,
Igor Đolić, Mario Hlapović, Zoran Horvat, Anita Jurković, Ivana Mađaroši, Željko Mak, Hrvoje Marin, Dean Nagy, Martina Pleše, Rajna Svilar, Tihana Vondrak, Marko Zanetti.

Priznanja i nagrade najboljima, trofej Dražena Petrovića, zajednički su uručili dožupan Požeško - slavonski g. Ferdinand Troha, gradonačelnik Pakraca i saborski zastupnik g. Davor Huška, direktor Profine Croatia - KBE g. Aleksandar Terer i domaćin gradonačelnik Lipika g. Antun Haramija.


Tijekom cijelog turnirskog tjedna nije zabilježen niti jedan incident niti je išta uništeno. Zahvaljujemo se svima koji su nam pomogli, svim ekipama, svim posjetiteljima. Zahvaljujemo se svim mladima za svaki slobodan trenutak, svaku lijepu riječ i svako ljeto koje su poklonili ovome gradu kroz projekt streetballa.
 

Amaterski dio
Poredak nakon kvalifikacijskog dijela turnira
Skupina A Skupina B
1. Mađioničari
2. KK Sapeti Dvojka
3. Lucky Number 4
4. Recesija freaks
5. Cast
6. Rekonvalescenti
7. 9:7
1. Fast
2. KK Novska
3. KK Sapeti Zelendvor
4. Dobar dan Mik 2
5. Laser
6. Došli iz pristojnosti

Playoff
1 / 4 1 / 2 Finale 1 / 2 1 / 4
Mađioničari       Fast
21:16 20:17 Mađioničari   Fast 21:6 21:0
Dobar dan Mik2   Mađioničari   Recesija freaks
  21:15 21:19 21:12 21:19 17:21 14:21  
KK Novska   Sapeti Zelendvor   Sapeti dvojka
21:16 15:20 21:20 KK Novska   Sapeti Zelendvor 20:21 17:21
Lucky number 4       Sapeti Zelendvor
         
Utakmica za treće mjesto: Fast - KK Novska 21:10

Profesionalni dio
Poredak nakon kvalifikacijskog dijela turnira
Skupina A Skupina B
1. General Vasilije MItu
2. Osijek
3. Ekogradnja
4. Kaos
1. Klesari Kebo
2. Living room
3. The lost wikings
4. Slatina

Playoff
1 / 4 1 / 2 Finale 1 / 2 1 / 4
Gen. Vasilije Mitu       Klesari Kebo
21:16 Gen. Vasilije Mitu   Klesari Kebo 21:8
Slatina   Living room   Kaos
  18:21 12:21 18:19  
Living room   Osijek   Osijek
21:14 Living room   Osijek 22:13
Ekogradnja       The lost wikings
         
Utakmica za treće mjesto: Klesari Kebo - General Vasilije Mitu 15:21