post

Novi Sad ponovno na Lipik 3×3 Challengeru!

Najbolja svjetska 3×3 ekipa, Novi Sad nastupiti će na Lipik 3×3 Challengeru koji će 14. i 15. 6. biti održan u Lipiku. Potvrđeno je to od strane FIBA 3×3 svjetske asocijacije koja je uz Novi Sad, na Challenger u Lipiku alocirala još jednu ekipu iz Srbije – Vrbas Avai, te dvije slovenske ekipe Ljubljanu i Kranj kao i ekipu Moscow Inanomo iz Rusije.

Novi Sad (No. 1)

Novi Sad

Novi Sad je trenutno najbolje rangirana svjetska 3×3 ekipa prema službenom FIBA 3×3 rankingu https://fiba3x3.com/en/rankings/team.html Aktualni su svjetski prvaci te pobjednici prošlosezonskog finalnog WT Mastersa u Pekingu. Novi Sad se vraća u Lipik u kojem, zanimljivo, još nisu doživjeli poraz. Naime, Novosađani su osvojili Lipik 3×3 Challengere 2016. i 2017. godine, svaki put bez poraza tako da u Lipiku imaju besprijekoran skor od 12 pobjeda iz isto toliko odigranih utakmica.

Ove sezone imaju osvojeno 3. mjesto na prvom Mastersu odigranom u Dohi gdje su poraženi u polufinalu od Limana koji je tako prekinuo njihovi nevjerojatan niz od čak 35 uzastopnih pobjeda. Na prvom ovosezonskom Challengeru u malezijskom Penangu Novosađani su osvojili naslov pobjednika napravivši pravi mali podvig. Osim što su nastupili bez Dušana Buluta, nabolje rangiranog svjetskog igrača, do naslova su došli bez rezerve, sa samo 3 igrača, a uz MVP-a Dejana Majstorovića još su igrali Marko Savić i Marko Ždero.

Novi Sad je Lipik osvojio 2016. savladavši u finalu Vitez rezultatom 21:16 (Bulut, Majstorović, Ždero, Danilo Mijatović), a godinu dana kasnije s u finalu sa 21:17 savladali Liman (Bulut, Majstorović, Mijatović, Nikola Pavlović). Obje godine titulu najkorisnijeg MVP igrača ponio je Dejan Majstorović.

Ljubljana (No. 8)

Ljubljana

Legendarna ekipa Ljubljane i ove godine će igrati na Lipik 3×3 Challengeru čime će postati jedina ekipa na 3×3 Touru koja će nastupiti na sva 4 Challengera u Lipiku.

Ipak, rezultati u Lipiku prethodnih godina nisu im pretjerano uspješni jer su u sva tri nastupa, natjecanje završili još u skupini pa ove godine sigurno u Lipik dolaze s dodatnim motivom.

Godine 2016. su u skupini s Torneo Armanom (Italija), Vilnusom (Litva) i Vitezom (BiH) imali 2 pobjede i poraz, ali su ispali zbog manje postignutih koševa. Završili su na 9. mjestu, isto kao i 2017. godine kada su u skupini savladali Zagreb, a poraženi od Limana i Kranja.

Lani su igrali Q Draw – kvalifikacijski dio turnira i ponovno su se susreli s Kranjem. Slavili su 20:14, a pobijedili su i Ralju pa su izborili Main Draw – glavni dio turnira. Kvalifikacije su ih ipak previše potrošile pa su u skupini protiv Humpoleca i Princetona doživjeli dva poraza i završili na 11. mjestu.
Sezonu su ipak završli uspješno, izborivši nastup na finalnom WT Mastersu u Pekingu gdje su završili na 10. mjesto doživjevši 2 poraza (Humpolec 15:17 i Novi Sad 14:19).

Ovu sezonu rezultatski nisu otvorili zapaženim rezultatima. Na Mastersu u Dohi su završili na 7. mjestu, u četvrtfinalu ih je zaustavio Novi Sad 13;18, a na Challengeru u Penangu su bili 11.

Moscow Inanomo (No. 17)

Denis Bergman (Moscow Inanomo)

Mladu, čvrstu i atraktivnu ekipu Moscow Inanomo lani smo prvi puta imali prilike gledati u Lipiku, a Challenger su zavrili u četvrtfinalu (7. mjesto) gdje ih je zaustavio Split. Bilo je 21:18. U skupini su slavili protiv druge ruske ekipe Gagarin i doživjeli poraz od Gdanska.

Ove sezone su na Mastersu u Dohi završili na 9. mjestu, a na oba Challengera zaustavljeni su u četvrtfinalima – u Penangu su završili na 7. mjestu poraženi od Edmontona 13:21, a u kineskom Wuxiju poraz od Limana 15:19 za ukupno 8. mjesto.

Vrbas Avai (No. 19)

Vrbas je realtivno nova 3×3 ekipa, lani su osvojili 2. mjesto na Challengeru u Ljubljani i izborili nastup na WT Mastersu u Debrecenu gdje su osvojili 7. mjesto, a u četvrtfinalu su poraženi od Rige. Za Vrbas od ove sezone igra i Lipičanima dobro znani Ivan Popović – Žuća, igrač koji je u dresu beogradskog Olimpa igrao 2017. i 2018. godine i obje godine završio na 3. mjestu. Uz njega u ovoj ekipi su Filip Simić, Marko Branković i Strahinja Stojačić, mlađi brati puno poznatijeg Stefana Stojačića iz Limana, trenutno 2. igrača na svijetu. Povremeno za Vrbas igra i Danilo Mijatović koji je u Lipiku igrao 2016. i 2017. u dresu Novog Sada.

Vrbas je ove sezone nastupio tek na Challengeru u kineskom Nanjingu gdje su završili na 10. mjestu.

Kranj (No. 22)

Kranj

Slovenska ekipa Kranj, također jedna od legendarnih 3×3 ekipa u Lipik dolazi treću godinu za redom. Prvi put smo ih uživo imali prilke gledati 2017. kada su završili na 6. mjestu, a u četvrtfinalu ih je zaustavio Olimp Beograd pobjedivši u triler završnici rezultatom 21:20. Lani su igrali Q Draw, ali su u skupini s Ljubljanom i Raljom upisali dva poraza i vrlo brzo završili natjecanje.

Ovu sezonu su otvorili nastupom na challengeru u Penangu gdje su završili na 9. mjestu.

sezame.pr