post

Na Lipik 3×3 Challenger preko Rige, Minska, Zagreba, Splita ili Zadra

Paralelno sa iščekivanjem FIBA alokacije ekipa za Lipik 3×3 Challenger, ekipe su krenule s borbom za svoje mjesto u Lipiku koje mogu izboriti na nekom od kvalifikacijskih turnira – Satelita.

Za sada je poznato da će svoje mjesto u Lipiku izboriti pobjednik latvijskog Ghetto basket turnira u Rigi, zatim pobjednik bjeloruske Parimatch lige čije finale će biti odigrano u Minsku. Zahvaljujući jedinom hrvatskom 3×3 Challengeru u Lipiku, po prvi puta će u hrvatskoj biti organizirana čak 3 satelit turnira – u Zagrebu, Splitu i Zadru.

Zagreb

Hakl na taksiju 2018.

Tradicionalni turnir Hakl na taksiju bit će odigran 31. svibnja i 1. lipnja u zagrebačkim Gajnicama, a pobjednik ovog turnira izboriti će jedno od ukupno 12 mjesta u Main drawu Lipik 3×3 Challengera.

A konkurencija će u Zagrebu biti žestoka. Prema trenutnim najavama uz najbolje hrvatske ekipe Statist Split i General Vasilije Mitu Zagreb, svoj su nastup prijavili bivši svjetski 3×3 prvaci ekipa Zemuna, a od jačih imena iz Srbije tu je i Vrbas Avai s Ivanom Popovićem koji je do lani igrao za Olimp Beograd koji se također prijavio za nastup u Zagrebu (Dragan Bjelica i Marko Petrović). U Gajnice dolaze i dvije najbolje ekipe iz BiH, Ecos Romari iz Viteza, finalisti Lipik 3×3 Chalelngera 2016. i sarajevski XXX koji su lani igrali u Lipiku. Od slovenskih predstavnika najzvučnije ime koje će igrati u Gajnicama je Maribor s Rok Smakom (za koje je prijavljen i Damir Felix Mijić koji je u Lipiku igrao u dresu Zagreba i ranije Fischer grupe iz Rijeke). U Zagreb je svoj dolazak najavila najbolja belgijska ekipa Antwerpen koja je lani igrala WT Masters u Pragu, zatim slovačko – češka kombinacija Previdza, kao i crnogorski Dengerous (Podgorica) i Ukrajinci iz Lutska. Prema ovim najavam, očekuje nas vrlo jak i zanimljiv satelit za Lipik.

Split

Pobjednik Split 3×3 Satellite 2K19 koji je na rasporedu 11. i 12. svibnja, izboriti će mjesto u Q draw dijelu Lipik 3×3 Challengera (u kojem će se kao i lani i ove godine 6 ekipa raspoređenih u 2 skupine boriti za prva mjesta koja ih vode među 12 u Main draw).

Splićani su čak imali i predkvalifikacijski turnir za plasman na Satelit na kojem je nastupilo 16 ekipa iz Hrvatske i BiH. A prema trenutnim prijavama i u Splitu će biti žestoka konkurencija. I ovdje očekujemo ono najbolje od najboljeg što hrvatska 3×3 košarka trenutno ima (Statist, Generali, Zadar, Hakl na Taxiju…), a za sada su prijavljeni i Ecos Romari i Dangerous iz Podgorice.

Zadar

Kao i pobjednik Splita, i pobjednik II Diadora Open kupa koji će u Zadru biti odigran 24. i 25.5. će izboriti mjesto u Q Draw Lipik 3×3 Chalelngera. I ovdje su svoj nastup prijavili Generali, Zadar, Hakl na Taxiju, kao i hakleri iz Podgorice i iz Viteza i Sarajeva, ali i beogradski Olimp te Ralja iz Srbije koji su lani debitirali u Lipiku.

Minsk (Bjelorusija)

3×3 Parimatch League

Narednog vikenda 12. svibnja na rasporedu je i predpospljednji turnir bjeloruske 3×3 Parimatch League s kojeg će pobjednik izboriti nastup u Lipiku. Do sada je svoje mjesto u finalu ove lige koje će u Minsku biti odigrano 1. i 2. lipnja izborilo nekoliko bjeloruskih i ruskih ekipa, kao i poljska Warsawa, ekipa koja je 2017. nastupila na WT Mastersu u Debrecenu.

Riga (Latvija)

Ghetto Basket Riga na rasporedu je 23. svibnja i pobjednik ovog satelita u glavnom latvijskom gradu, također će izboriti nastup na Lipik 3×3 Challengeru.
Prema trenutnim prijavama uz Latvijske ekipe, za mjesto u Lipiku borit će se i ekipe iz Rusije, Litve, Njemačke, Poljske, Slovačke, Ukrajine, Švedske i Belgije, a prijavljena je i jedna ekipa iz BiH (Derventa/Banja Luka).

Nakon što FIBA 3×3 obznani alokacije ekipa za Lipik 3×3 Challenger, moguće je da će biti poznat još poneki satelit turnir s kojeg će pobjednici izboriti mjesto u Lipiku. Podsjećamo, lani su Sateliti za Lipik bili odigrani u Melbourneu, Copenhagenu, Moskvi, Zagrebu i Varaždinu.

sezame.pr