post

Liman uvjerljivo i bez poraza do naslova

Novosadska ekipa Liman pobjednik je Lipik FIBA 3×3 Challengera nakon što su u finalnoj utakmici koja je odigrana pred prepunim gledalištem na igralištu Dječjeg doma u Lipiku rezultatom 21:10 savladali Dusseldorf, najbolju njemačku 3×3 ekipu.

U finalu nije bilo prevelike neizvjesnosti, a njemački igrači su držali rezultatski priključak do 4:4, nakon čega je Limanov “stroj” stvarao prednost do završnih + 11. Liman je tako opravdao ulogu favorita obzirom da su trenutno 2. rangirana ekipa na svijetu, a ovo im jer najveći uspjeh u Lipku gdje su 2017. igrali finale (poraz od Novog Sada), a lani bili 5.

Mihailo Vasić MVP

Pobjednički koš postigao je Mihailo Vasić koji je proglašen i najkorisnijim MVP igračem, a uz njega u dresu Limana su igrali još Miroslav Pašajlić, Nebojša Kilijan i Aleksandar Ratkov, košarkaš koji ima brončanu medalju s Olimpijskih igara u Tokiju, a koju je osvojio u dresu Srbije.

Liman je uvjerljiv bio i u polufinalu protiv Ulaanbaatara 18:10, ali su zato opasno “visili” u četvrtfinalu protiv japanske Saitame u vrlo tijesnoj pobjedi 21:20.

Plasman na WT Masters u Lausanne

Liman i Dusseldorf su uz novčane nagrade od 15 odnosno 10 tisuća američkih dolara izborile nastup na World Tour Mastersu u švicarskoj Lausanne.

Dusseldorf je do finala došao kroz jučerašnje kvalifikacije i jedini su, uz Krupanj odigrali čak 7 utakmica na Lipik 3×3 Challengeru. Leon Fertig, Kevin Bryant, Bastian Landgraf i Alan Boger, najbolje rangirani njemački 3×3 igrač su u šokantnom polufinalu slavili protiv švicarskog Fribourga 21:20, košem u posljednjoj sekundi kojeg je postigao upravo Boger.

Riga zaustavljena u četvrtfinalu

Latvijska Riga, aktualni olimpijski pobjednici i osvajači Lipika 2018. godine, nisu mogli dalje od četvrfinala u kojem ih je rezultatom 15:21 zaustavio Ulaanbaatar.

Tijekom dva dana trajanja Lipik 3×3 Challengera odigrano je ukupno 25 utakmica, a sve utakmice odlično su odsudili internacionalni 3×3 suci Vlad Ghizdareanu iz Rumunjske, Marek Malisevski iz Poljske, Vladimir Vesković iz Srbije i Ivan Paić iz Hrvatske.

Nagrade najboljim ekipama i pojedincima uručili su županica Antonija Jozić, te Darko Vučić, načelnik u Ministarstvu turizma i sporta i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana.

I ovogodišnji Lipik 3×3 Challenger je održan pod sponzorskim sloganom Hrvatske turističke zajednice “Croatia full of life”, a sudeći po protekla dva dana, taj slogan je u Lipiku doslovno živio jer je na Challengeru nastupilo 16 ekipa iz 12 zemalja iz Amerike, Mongolije, Japana, Filipina, Njemačke, Litve, Latvije, Švicarske, Belgije, Francuske, Srbije i Hrvatske, a igrali su i trenutno najbolje rangirani igrači iz Kameruna i Kanade.

Pokazna 3×3 škola za djecu

Uz vrhunsku košarku, posjetitelji su mogli pratiti i utakmice djevojčica i dječaka, polaznika pokazne škole 3×3 košarke koja je u subotu u prijepodnevnim satima održana na terenu u Lipiku, a na kojoj je sudjelovalo 35 dječaka i djevojčica iz Daruvara, Lipika i Pakraca.

Slika iz Lipika je zahvaljujući prijenosu svih utakmica putem YouTube kanala FIBA 3×3 otišla u cijeli svijet, a polufinalne utakmice i veliko finale uživo je emitirano na Arena Sport TV u Hrvatskoj i Sloveniji.
Sve to ostvareno je zahvaljujući sponzorstvu Hrvatske turističke zajednice “Croatia full of life”, HEP-a, Grada Lipika, Požeško-slavonske županije, Toplica Lipik, Isoclime Lipik Glas, Studene, Presoflexa, Arena Sport televizije, Total sporta, Grada Pakraca, Erste bank, Centar za pružanje usluga u zajednici Lipik, Lire i Compasa.

Rezultati drugog dana

Četvrtfinala
Liman – Saitama 21:20
Ulaanbaatar – Riga 21:15
Krupanj – Dusseldorf 16:20
Marijampole – Fribourg 15:20

Polufinala
Liman – Ulaanbaatar 18:10
Dusseldorf – Fribourg 21:20

Finale
Liman – Dusseldorf 21:10