post

Cedevita 3×3 Sarajevo FIBA Satellite – borba za mjesto na Cedevita Lipik 3×3 Challengeru

Sarajevo će ovoga vikenda biti domaćin Satelit 3×3 turniru na kojem će se 12 ekipa iz 5 zemalja natjecati za naslov pobjednika koji garantira mjesto na Cedevita Lipik 3×3 Challengeru – najboljem Challengeru na svijetu.

Organizatori su posljednjih dana imali problema jer su zbog najave lošeg vremena i kiše, turnir morali preseliti u legendarnu Skenderiju. Dodatni problem su i otkazivanja ekipa neposredno pred turnir. Najzvučniji je otkaz ekipe Liman, najvećeg favorita i trenutno 2. ekipe na svijetu, a svoj su nastup otkazale i ekipe iz Švedske, Turske i Bjelorusije.

Obzirom na novonastale okolnosti izgledno je da ćemo imati izjednačen turnir, ali neke ekipe se ipak izdvajaju u krugu favorita. Dvije najbolje crnogorske ekipe, G-Unite (Bar) i Plan B (Podgorica) lani su se predstavile na svjetskoj 3×3 sceni i sigurno će u Sarajevu pokušati izboriti Lipik. Sarajevski XXX je u Varaždinu ostao kratak u finalu (poraženi od Ralja Intergalactic) i Lipik im je “pobjegao” za jedan mali koračić pa će na domaćem terenu pokušati doći do naslova i ponovnog nastupa u Lipiku, nakon 2012. i 2016. godine. Nepoznanica je latvijska ekipa Ghetto Family, a prema trenutnom rankingu najveći favoriti su Beogradski Džakovi, 28. ekipa na svijetu.

Podsjećamo da je lani turnir u Sarajevu osvojila splitska ekipa Statist, a na ovogodišnjem izdanju sarajevskog hakla čast hrvatske ulične 3×3 košarke braniti će Split West Splish.

8. i 9. lipnja – Kopenhagen i Zagreb

Na Cedevita Lipik 3×3 Challengeru ostala su još 3 neupražnjena mjesta. Uz Satelit u Sarajevu, sudionika Challengera u Lipiku će dati i Satelit u glavnom gradu Danske Kopenhagenu koji je na rasporedu 9. lipnja. I na tom turniru se očekuje “gužva”, a već sada je svoje sudjelovanje prijavila ruska ekipa Gagarin, senzacionalni pobjednici nedavno odigranog Tinkoff Moscow 3×3 Challengera.

U isto vrijeme, točnije 8. i 9. lipnja Zagreb je domaćin Haklu na Taksiju na kojem su trenutno sudjelovanje prijavile čak 33 ekipe. Najveći favorit za naslov i put u Lipik je slovenski Kranj, trenutno 7. ekipa na svijetu, te Zagreb (General Vasilije Mitu), trenutno 29. na svijetu.

sezame.pr
Foto: klix.ba