post

Antwerp preko San Juana do naslova pobjednika

Belgijski Antwerp pobjednik je Lipik FIBA 3×3 Challengera! Iznenađujuće, ali sasvim zasluženo Belgijanci su došli do svog prvog naslova na nekom svjetskom 3×3 Challengeru pobjedom u finalu 20:18 protiv ekipe San Juan iz Portorika.
Finale ovog Challengera koji je organiziran uz pomoć i podršku HEP Hrvatske elektroprivrede kao nove energije u novom vremenu življenja, je pokazalo zašto je 3×3 jedan od najatraktivnijih sportova!
Kvalitetno, atraktivno i neizvjesno finale obilježio je Thibaut Vervoort iz pobjedničke ekipe koji je postigao 10 od 20 koševa svoje ekipe od toga četiri “dvojke”. Vervort je zasluženo ponio i titulu najkorisnijeg MVP igrača Challengera obzirom da je s ukupno 41 postignutim košem u 5 utakmica najbolji strijelac Challengera.

Lipik 3×3 Challenger obilježila su iznenađenja u svim četvrtfinalnim utakmica u kojima su svi favoriti doživjeli poraze. Japanski Aomi je nakon produžetka rezultatom 21:19 slavio protiv prvog nositelja ekipe Liman iz Srbije. Japanci koji će nastupiti na Olimpijskim igrama su na kraju završili na 3. mjestu. Antwerp je u četvrtfinalu savladao kanadski Edmonton 18:15, a u četvrtfinalu je zaustavljen i New York Harlem. Bolja od njih rezultatom 19:15 bila je njemačka ekipa Bielefeld, koja je završila na 3. mjestu. Poraz u četvrtfinalu doživio je i Novi Sad koji je cijeli Challenger odigrao sa samo 3 igrača, a izbacio ih je kasniji finalist San Juan rezultatom 21:16.
Uz plasman na 3×3 Masters, Antwerp je osvojio 15.000 dolara, San Juan 10.000, ekipa Bielefelda 6.000, a Aomi 4.000 dolara.

Zbog COVID protokola prema kojem su članovi Udruge Libox organizirali Lipik FIBA 3×3 Challenger, nije bilo moguće prisustvo publike na tribinama, ali su ljubitelji 3×3 košarke imali prilike uživo gledati sve utakmice putem live streaminga na FIBA 3×3 YouTube kanalu. Također, i ove godine je Arena Sport TV uživo prenosila utakmice polufinala i finala.

Na kraju vrijedi reći da ovaj veliki svjetski 3×3 događaj ima dodatnu vrijednost jer je u vremenu u kojem su sportske dvorane pretvorene u mjesta masovnih cijepljenja, dvorani u Lipiku vratio sport, samim time i njen pravi smisao i funkciju!