post

3×3 Challengeri 2017. u brojkama

Na 14 svjetskih challengera nastupilo 127 ekipa iz 46 zemalja.

Sezona 2017. ostat će upamćena kao sezona u kojoj je 3×3 košarka i službeno postala olimpijski sport, a također sezona 2017. je definitivno bila najkvalitetnija i najsadržajnija sezona od kada 3×3 postoji u ovom formatu natjecanja.
Uz 7 Masters turnira World Tour serije, prošle sezone je FIBA zajedno s partnerima organizirala 14 svjetskih 3×3 challengera i to na 3 kontinenta. Hrvatska i Lipik mogu biti ponosni što su, zahvaljujući udruzi LIBOX, drugu godinu za redom bili organizatori jednog od challengera i domaćini najboljim svjetskim majstorima ulične 3×3 košarke.

Najviše challengera, njih 8, organizirano je u Europi (Haag, Odense, Lipik, Sibiu, Bukurešt, Moskva, Ljubljana i Berlin), 5 challengera organizirano je u Aziji (Nanjing, Penang, Huai An, Ulaanbaatar i Taipei) te 1 u Južnoj Americi (Sao Paulo).
Kina i Rumunjska su jedine države koje su prošle sezone imale po 2 challengera, a uz spomenutu Hrvatsku, po 1 su imale Malezija, Mongolija, Nizozemska, Danska, Brazil, Rusija, Slovenija, Njemačka i Tajvan.

Na 14 svjetskih challengera ukupno je nastupilo 127 ekipa iz čak 46 zemalja, sa 6 kontinenata. Zemljopisno gledano, očekivano je najviše europskih ekipa, njih 71. Slijede 34 ekipe iz Azije (među njih smo ubrojili i Novi Sad Al Wahda), 13 ekipa iz Južne Amerike, zatim 5 ekipa iz Sjeverne i Srednje Amerike, 3 ekipe iz Australije i Oceanije i 1 ekipa iz Afrike.
Najviše ekipa, njih 11 bilo je iz Kine, lani smo imali i 10 brazilskih ekipa te po 7 ekipa iz Srbije, Nizozemske i Rusije, 6 iz Rumunjske te po 5 iz Malezije, Slovenije, Njemačke i Taipeha, 4 iz Japana i po 3 iz Danske i Poljske. Hrvatska je zahvaljujući Splitu i Zagrebu u skupini zemalja s 2 predstavnika, u kojoj su još Španjolska, Francuska, Australija, Litva, BiH, Urugvaj, Kanada, Slovačka, Bugarska, Latvija i SAD koje su lani na challengerima predstavljali samo ekipe Clearwater i New York.

Ako gledamo ekipe po njihovoj uspješnosti također možemo zaključiti da su lani apsolutno dominirale europske ekipe. Svih 14 pobjednika challengera je iz Europe, a jedino finale i to u Brazilu izborila je brazilska ekipa Sao Paulo DC (poraženi od Pirana). Na istom turniru polufinale je izborila još jedna neeuropska ekipa, domaći Mogi das Cruzes. Uz turnir u Brazilu, jedini challenger koji nije protekao u potpunoj europskoj dominaciji je challenger u kineskom Nanjingu na kojem su 3. i 4. mjesto izborili Ulaanbaatar (Mongolija) i Saskatoon (Kanada).

Apsolutni rekorder po broju nastupa na prošlogodišnjim challengerima je ekipa Ljubljane koja je igrala na čak 11 od 14 challengera. Slijede Novi Sad Al Wahda (7), Zemun i Amsterdam (6), Olimp Beograd, Liman, Ulaanbaatar i Malaga po 5 nastupa. Od hrvatskih ekipa Split ima 4 nastupa, a Zagreb 2.

Po 3 osvojena naslova pobjednika challengera u 2017. godini imaju Novi Sad Al Wahda i Riga, 2 puta su slavili Zemun i Liman, a po 1 Ljubljana, Olimp Beograd, Piran i Vitez. Ako bi pak gledali uspješnost u odnosu na broj nastupa, apsolutni broj 1. bila bi Riga koja ima 100% uspješnosti jer je 3 naslova pobjednika osvojila iz 3 nastupa.
Ako gledamo broj izborenih finala i tu je na vrhu Novi Sad s 5 finala, slijede Zemun i Liman sa po 4 te Ljubljana i Riga s 3 finala.

Ako gledamo samo regionalno i tu dominira Srbija kojoj ćemo ipak pribrojati ekipu Novi Sad Al Wahda iako se lani natjecala pod zastavom UAE-a. Srpske ekipe su osvojile čak 8 od 14 challengera, Slovenija ima 2, a BiH 1 naslov. Srbi su na vrhu i po brojnosti ekipa sa 8 predstavnika (Zemun, Novi Sad, Liman, Olimp Beograd, Novi Beograd, Detelinara, Raška i Veternik). Slovenija je imala 5 predstavnika (Ljubljana, Kranj, Piran, Bernardin i Slovenske Konjice), a uz već spomenuta 2 hrvatska predstavnika, 2 je imala i BiH (Vitez i Široki brijeg) te 1 Crna Gora (Bar).

sezame.pr
Screenshot: www.fiba.basketball

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.